Hüseyin Alpay kimdir?

GAZETECİ-YAZAR-POLİTİKACI HÜSEYİN ALPAY KİMDİR?

1 Haziran 1972’de Tokat’ta doğdu.  Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. Çocukluğu ve gençliği Tokat’ın en eski yerleşim yeri olan Sulusokak – Kışla Mahallesi’nde geçti. Çocukluğundan beri okuyan ve sorgulayan yapısıyla siyasetin konuşulduğu baba evinde yetişti. Genç yaşında siyasete girdi.

Sosyalist Parti (Genel Başkan Doğu Perinçek – 1990), İşçi Partisi (Genel Başkan Doğu Perinçek, 1990-2000), Bağımsız Cumhuriyet Partisi (Genel Başkan Mümtaz Soysal, 2004) ve Demokratik Sol Parti (Genel Başkanlar Zeki Sezer, Dr. Masum Türker ile 2005 yılından itibaren) ile devam eden siyasi yolculuğunda, 2009 yılında DSP’nin Tokat Belediye Başkan adayı oldu. 15 yıl aralıksız DSP İl Başkanlığı yaptı. DSP PM üyeliği görevinde bulundu.

2019’daki DSP Kurultayı’nda Genel Başkan adayı oldu. Kongrede önceki dönem genel başkan Zeki Sezer’in desteğini almasına karşın, antidemokratik yollarla seçime girmesi engellendi.

20 Şubat 2020’de Demokratik Sol Halk Partisi’ni yeniden açtı. Partinin adını DSP’nin itirazı üzerine Barış ve Eşitlik Partisi olarak değiştirildi. BEP Genel Başkanlığından kendi isteği üzerine ayrılarak Milliyetçi Sol Parti’nin kuruluşu için çalışmalar başlattı ve İçişleri Bakanlığı’na partinin kuruluşu için başvurdu.

Alpay’ın siyasi yaşamı “nevi şahsına münhasır” denebilecek tarzda olmuştur. 2010 yılındaki Anayasa referandumunda partisinin aldığı karara muhalefet ederek Anayasa değişikliğine “evet” oyu kullanacağını açıklamış, bu açıklaması ülke gündeminde yer almış, oldukça ses getirmişti. Bu kararından dolayı İl Başkanlığı görevinden istifa etti. 16 Mayıs 2013’te gerçekleşen ve 2 adayın katıldığı İl Kongresi’ni kazanarak yeniden İl Başkanlığı’na döndü. 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de partisinin de dahil olduğu “çatı aday”a oy kullanmayacağını belirterek, bu tavrıyla da kimilerince eleştirilmiş, kimilerince de kendisinden övgüyle bahsedilmişti.

2009 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde DSP’nin Tokat’taki oyunu yükseltmiş, partisinin Eskişehir ve Ordu’dan sonra en fazla oy alan üçüncü ili olarak (Yüzde 6 oran, 22 Bin Oy, 6 Belediye Başkanlığı) Tokat’ta başarı kazandı. 2011 Milletvekili seçimlerinde İl Başkanlığı görevinden kendi isteği ayrılmış olduğundan seçimlere girmedi. 2013 yılındaki İl Kongresi’nde yeniden İl Başkanlığı’na seçildi 2014 Yerel seçimlerinde de partisine Tokat’tan 3 Belediye Başkanlığı kazandırdı.

1990’lı yıllarda yayımlanan Türkiye’nin bilinen edebiyatçılarının ürünlerine sayfalarında yer veren, sahipliğini ünlü şair-söz yazarı Şemsi Belli’nin yaptığı “Şiir Defteri” ve yine ulusal çapta yayın yapan “Edebiyatta Seçki” dergilerinde şiir denemeleri yayımlandı. Şair Veysel Çolak’ın hazırladığı ve yetenekli şairlerin ürünlerinin yer aldığı “Taş ve Şiir” isimli şiir antolojisinde şiirleri yer aldı. Yerel yazıları ilk olarak “Meydan” dergisinde uzun yıllar çıktı. 1992 yılında yerel bir gazetede yayımladığı yazısı üzerine dönemin Valisi Metin Turcan tarafından makamında ağırlandı, yazıda konu ettiği ve istediği, gençliğin sorunlarının tartışılacağı bir panelin konuşmacısı oldu.

Çeşitli yerel gazetelerde (Yeni Tokat, Rapor, Demokrat Tokat) makaleleri yayımlandı. 1 Mayıs 2008’de kurduğu “Tokat İçin Arayış” gazetesini çeşitli evrelerden sonra “Demokrat Arayış” ismi ile yayımlamayı sürdürüyor. Gökkuşağı Radyo’da “Hayat Siyaset” adıyla program sundu. Tokat Gazeteciler Cemiyeti üyesi. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ve Türkiye Yerel Basın Birliği’nin temsilciliğini yaptı. Hürsöz gazetesi köşe yazarı. Gazetecilik üzerine çeşitli seminerlere konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Sivas’ta düzenlediği 72. Yerel Gazetecilik Semineri’ne konuşmacı olarak katılarak genç gazetecilere sunum yaptı.

Çeşitli köşe yazıları nedeni ile yargılandı. Siyasetçi olarak yaptığı basın açıklamalarının bazılarından ötürü mahkûmiyet aldı. Yayımlanmış bini aşkın makalesi, yüzlerce şiir denemesi bulunuyor. Birçok sivil toplum örgütünden aldığı ödülleri ve sertifikaları var.

Evli ve üç çocuk babası.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Zaten bir hesabım var

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ